ponedeljak, 27.05. 09:00

Stranac je nosio pištolj (1953)

THE STRANGER WORE A GUN (Originalni naziv)

vestern

Bivši južnjački špijun napušta bandu i postaje čuvarem konvoja poštanskih kočija sa zlatom

 
Režija: Andre De Toth
Scenarij: Kenneth Gamet, John W.Cunningham
Uloge: Randolph Scott, George Macready, Lee Marvin, Claire Trevor, Ernest Borgnine

Filmografija

Legendarni holivudski glumac Rendolf Skot (1898.-1987.) blistao je u mnogim žanrovima, no najviše je ostao u sećanju kao junak brojnih odličnih vesterna. Vrhunac njegove karijere označilo je sedam glavnih uloga u kultnim filmovima reditelja Bada Betičera, među kojima su remek-dela “Jahač osvetnik” i “Čovek iz Arizone”, no dobar je posao napravio i u vesternima drugih reditelja.

Amerika, tokom Građanskog rata između Severa i Juga. Južnjak Džef Trejvis (R. Sot) radi kao špijun za južnjačkog odmetnika Vilijama Klarka Kvantrila. Nakon što Kvantrilovi vojnici osvoje gradić Lorens i tamo pobiju brojne civile, zadržavši za sebe sav plen, Trejvis napušta Kvantrila i prijavi se u regularnu vojsku. Ipak, od prošlosti ne može lako da pobegne. Nakon rata na jednom brodu na kom kocka sa svojom partnerkom Džozi Salivan (C. Trevor), Trejvisa prepozna prijatelj čoveka koji je u Lorensu stradao zbog njegove izdaje. U gužvi koja nastane Trejvis uspe da pobegne i odlazi u Arizonu, u gradić Preskot. Tamo ratuju dve bande - jedna koju vodi Meksikanac Degas (A. Bedoja) i druga, opasnija, na čijem je čelu Žil Mure (G. Makredi). Mure je pomogao Trejvisu da pobegne sa broda i sad mu nudi posao špijuna koji će za nj pribavljati informacije o tome gde je sakriveno zlato u poštanskim kočijama koje organizuju Džejson Konro (P. Vatkin) i njegova ćerka Šelb (Dž. Veldon). Trejvis se odmah zaposli kod Šelbijevih kao čuvar konvoja…

Legendarni holivudski glumac Rendolf Skot (1898.-1987.) odličnu ulogu odigrao je u “Stranac je nosio pištolj” holivudskog klasika mađarskog porekla Andrea De Tota (Talasl zločina, Kuća od voska). To je vrhunsko žanrovsko ostvarenje napete priče, zanimljivih karaktera i odlične atmosfere, u kom se osim Skota pojavljuju barem još dva sjajna američka glumca - legendarni L. Marvin (12 žigosanih, Catt Balou) i takođe kultni E. Borgnajn (12 žigosanih, Divlja horda, Bekstvo iz Njujorka).


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >