Divlje guske (1978)

THE WILD GEESE (Originalni naziv)

drama avantura ratni

Prekaljeni ratnik okuplja tim plaćenika i kreće u Afriku da spasi zarobljenog afričkog vođ

 
Režija: Andrew V. McLaglen
Scenarij: Reginald Rose
Uloge: Richard Burton, Richard Harris, Roger Moore, Hardy Kruger, Jack Watson

Filmografija

Šezdesetih i sedamdesetih godina širom sveta su bili popularni avanturistički ratni filmovi o grupama muškaraca koji odlaze na opasne misije. Jedan od takvih je i “Divlje guske”, uzbudljivo i napeto ostvarenje o avanturi pravednim razlozima vođenih plaćenika u Africi. Manje poznat i prikazivan u odnosu na najpoznatije slične filmove poput “12 žigosanih”, ili “Orlovskog gnezda”, film “Divlje guske” će biti prava poslastica za sve ljubitelje klasične filmske avanture i naracije.

Prekaljeni ratnik i plaćenik, pukovnik Alen Folkner (R. Barton) dolazi u London, na poziv utecajnog bankara Matersona (S. Grendžer). Bankar pukovnika želi da angažuje u operaciji spasavanja zarobljenog afričkog vođe Juliusa Limbanija (V. Ntšona), utecajnog i pravdoljubivog političara za kog njegovi sunarodnjaci veruju da je ubijen, dok on čami u pritvoru. Folkner pristaje pod uslovom da sme sam sebi odabrati ekipu. U njoj su sve odreda veterani brojnih ratova, poput analitičara Rafera Jandersa (R. Haris), pilota Šona Fina (R. Mur) i zaljubljenika u Južnu Afriku Pitera Kecija (H. Kruger). Jandersa Folkner jedva uspe da nagovori, jer je ovaj obećao sinu da će ga tokom praznika voditi na skijanje. Okupljena ekipa kreće u naizgled nemoguću misiju u srcu Afrike…

Poput većine filmova "podžanra" o avanturama muških plaćenika, “Divlje guske” okuplja impresivnu glumačku ekipu u kojoj su velike zvezde poput R. Bartona (Ko se boji Virdžinije Vulf?, Sutjeska), R. Harisa (Čovek zvan konj), R. Mura (serijal Džejms Bond) i H. Krugera (Hatari). Uprkos impresivno ekranizovanim ratnim prizorima, najefektniji delovi filma su intimne scene razgovora R. Harisa sa svojim sinom. Režiju filma potpisuje vrhunski reditelj ratnih filmova i vesterna Endrju Meklaglen (Đavolja brigada, Šenandoa, Čisum)


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >