Dvanaest (2007)

12 (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Moderna ruska adaptacija poznatog američkog filma "Dvanaest gnevnih ljudi"

 
Režija: Nikita Mihalkov
Scenarij: Nikita Mihalkov, Aleksandr Novototskij
Uloge: Sergej Makovetskij, Nikita Mikhalkov, Sergej Garmash, Valentin Gaft, ...

Filmografija

Sudska drama "Dvanaest" je moderna ruska adaptacija poznatoga američkog filma "Dvanaest gnevnih ljudi", prvenca slavnog režisera Sidnija Lumeta. Preseljen u kontekst savremene Rusije, ne zaobilazeći njenu gorku stvarnost, poznati ruski režiser Nikita Mihalkov stvorio je impresivno delo sumornog ugođaja, namerno pozorišno postavljenih sudskih prizora te priče velike napetosti usred neizvesnosti hoće li glavni lik biti spašen ili ne.

Dvanaest porotnika dokazuje, odnosno pobija krivicu čečenskog mladića, osumnjičenog za ubistvo njegovog očuha Rusa, vojnog oficira. Naime, nakon što je u čečenskom ratu izgubio roditelje, mladić je živeo kod očuha u Moskvi. Iako neimenovani, porotnici su vrlo raznoliki tipovi, od vozača taksija vrlo rasističkih stavova, sumnjičavog lekara, televizijskog producenta, Jevreja koji je preživeo holokaust, darovitog muzičara, upravitelja groblja, do ostalih zanimljivih ljudi, različito nastrojenih prema osumnjičenom. Iako je sve izglednije da je nevin, neki će porotnici pokušati da dokažu ne samo njegovu krivicu, nego i moguću umešanost u špijunske poslove...

 
Vrlo solidno prihvaćen od kritike, film je osvojio Zlatnog lava na festivalu u Veneciji, te je bio nominovan za Oskara za najbolji film na stranom jeziku.

Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >