Gušteri (2005)

JARHEAD (Originalni naziv)

drama ratni biografski

Film baziran prema istinitoj priči Entonija Svoforda, bivšeg marinca u Zalivskom ratu

 
Režija: Sam Mendes
Scenarij: William Broyles Jr., Anthony Swofford
Uloge: Jake Gyllenhaal, Scott MacDonald, Peter Sarsgaard, Jamie Foxx, Lo Ming, ...

Filmografija

Prema istinitoj priči i bestseleru Entonija Svoforda, oskarovac Sem Mendez ("Vrtlog života", "Put do uništenja") snimio je izuzetan film koji nas iz perspektive vojnika upoznaje sa dešavanjima Zalivskog rata. U pustinji marinci se dosađuju, tražeći bilo kakvu aktivnost ili događanje koje bi opravdalo njihovu prisutnost u stranoj zemlji. Od dosade organizuju žurke i plešu na ritmove Pablik Enemija i Noti baj Nejčr, igraju fudbal, poziraju novinarima, bore se sa svojim ličnim demonima, a od neprijatelja niti traga.

Entoni Svoford(Džejk Džilenhol) želi da služi svojoj zemlji, pa se prijavi u marince. U kampu nije istaknuta figura, no zahvaljujući kolegi Troju (Piter Sarsgard) provuče se kroz obuku te postane snajperista. Zalivski rat započne, pa vod američkih marinaca odlazi u pustinju Saudijske Arabije. Vrućina je neizdrživa, marinci se dosađuju, a neprijatelja niotkud.

Slike pustinje i naftnih kompleksa u plamenu vizurlno su zadivljujuće, a Džejk Džilenhol, Piter Sarsgard i Džejmi Foks odlično su upriličili besciljne "guštere", u ovoj inteligentnoj i odličnoj ratnoj drami.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >