Jakov lažov (1999)

JAKOB THE LIAR (Originalni naziv)

komedija drama ratni

Za vreme nacističke okupacije, Jakob svojim lažnim vestima održava moral svojih ljudi

 
Režija: Peter Kassovitz
Scenarij: Jurek Becker, Peter Kassovitz
Uloge: Robin Williams, Armin Mueller-Stahl, Alan Arkin, Bob Balaban, ...

Filmografija

Temeljena na potresnom romanu Jureka Bekera, izvanredna humorna drama reditelja i scenariste Pitera Kasovica "Jakob Lažljivac" ideje o nužnosti buđenja optimizma i nade deli sa sjajnim "Život je lep" Roberta Beninija, koji, međutim, nimalo ne kopira. Spajajući svakodnevnu tragediju židovskog naroda s komičnom virtuoznošću nenadmašnog Robina Vilijamsa, "Jakob Lažljivac" pokazuje kako je razlog propasti nacističke diktature upravo bila neuništiva čovečnost potlačenih, ali ne i pokorenih...

Kada se već činilo da su nestali svi razlozi za nadu pod okupatorskom čizmom, on ih je izmislio. Robin Vilijams je "Jakob Lažljivac", a njegove su laži ono što je njegovom narodu bilo najpotrebnije.

Za vreme nacističke okupacije Poljske u Drugom svetskom ratu, Jakob (Robin Vilijams), vlasnik davno zatvorenog kafića u židovskom getu, slučajno načuje zabranjene radijske vesti o napredovanju sovjetskih vojnih snaga. Jakob deli svoje saznanje sa svojim prijateljima, koji počinju širiti vesti dalje. Uvidevši kako je širenje te vesti uzrokovalo bolje raspoloženje i buđenje optimizma među njegovim sunarodnjacima, Jakob počinje izmišljati pozitivne vesti te njima održavati moral kod svojih ljudi. Nacističke vlasti počinju sumnjati kako Jakob poseduje radio, što je prestup koji se kažnjava smrću, te kreću u potragu.

Uz Vilijamsa, u filmu gledamo i druga cenjena lica kao što su Alan Arkin, kod filmova s evropskom tematikom nezaobilazni Armin Muler-Stal te Bob Balaban, a najbolji posao među njima ipak je obavila Hana Tejlor-Gordon kao Lina.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >