Put za Arlington (1999)

Arlington Road (Originalni naziv)

triler drama

Profesor obuzet strahom i paranojom počinje da sumnja da su njegovi susedi teroristi

 
Režija: Mark Pellington
Scenarij: Ehren Kruger
Uloge: Jeff Bridges, Tim Robbins, Joan Cusack, Hope Davis, Mason Gamble, ...

Filmografija

Nakon što su mu ubili suprugu, agentkinju FBI-a, profesor savremene istorije i stručnjak za terorizam Majkl Faradej (Džef Bridžis) postane opsednut zaverama i tajnim organizacijama posebno nakon što mu se učini da se njegovi novi susedi Oliver (Tim Robins) i Šeril Lang (Džoan Kjuzak) počinju čudno da ponašju. Kada otkrije Oliverovu mračnu prošlost, Faradej počne da se pita kuje li se zavera i u njegovoj blizini? Njegove sumnje o novim prijateljima dovedu do tragičnih posledica.

Provokativan, kompleksan film u režiji M. Pelingtona o nepoverenju i paranoji koje vladaju u savremenom društvu, posebno u odnosu sa susedima. Bavi se pitanjima varljivosti pitomih predgrađa, prijateljstva i izdaje, poverenja i prevare, svakodnevne, obične spolašnjosti koja krije užasne istine i dokazuje kako zapravo vrlo malo znamo o ljudima koji nas okružuju. Ta tema već je na komično-urnebesan način predstavljena u "The 'Burbs", a Pakula ju je dotaknuo i u svom trileru "Riskantne igre".

Profesor Faradej (Bridžis) otac je i udovac čiju su ženu, FBI agentkinju, ubili pripadnici desničarske organizacije, od tada je postao sve opsednutiji proučavanjem ponašanja upravo takvih grupa. Spasivši nepoznatog dečaka od posledica nesreće sa vatrometom, ubrzo se sprijatelji sa njegovim zahvalnim roditeljima, Oliverom (Robins) i Šeril (kjuzak) Lang, koji su se tek nedavno doselili u njegovo susedstvo na Arlington Roudu. No, kad Majkl uhvati Olivera u nekoliko sitnih laži, sve je uvereniji da taj vrlo američki i naizgled savršeni bračni par ima neke strašne namere...

Sa svakim novim preokretom misterija se produbljuje i niču nova pitanja - da li je Faradej toliko obuzet strahom i paranojom da počinje da gubi razum ili je zaista reč o smrtnonosnoj zaveri koja je uzela maha u njegovoj mirnoj ulici u predgrađu.

Film je trostruko nominovan za nagradu Saturn 2000. godine, Džoan kjuzak nominovana je za nagradu Klotrudis, a reditelj filma Mark Pelington za Gran Pri na filmskom festivalu u Parizu.

 


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >