Plamen i strela (1950)

The Flame and the Arrow (Originalni naziv)

akcija romantika avantura

U maniru Robina Huda predvodnik odmetnutih seljaka bori se protiv nametnute vlasti

 
Režija: Jacques Tourneur
Scenarij: Waldo Salt
Uloge: Burt Lancaster, Virginia Mayo, Robert Douglas, Aline MacMahon

Filmografija

Klasik, izvrstan i zabavan pustolovni film u maniri Robina Huda. Sadrži puno stilizovane akcije, maštovitih situacija, spektakularne scene mačevanja i neverovatne akrobacije koje izvodi sam Burt Lancaster. On je, naime, pre nego je započeo glumačku kareru, zajedno s Nickom Cravatom, radio kao akrobata u cirkusu.

Dardo (B. Lancaster) dobroćudan je vragolan koji predvodi grupu pobunjenih seljaka u borbi protiv nametnute hesenske vlasti i lorda Ulricha (F. Allenby) u srednjovekovnoj Lombardiji. Dardo je ostao sam sa sinom Rudyjem nakon što ga je napustila dečakova majka i otišla da živi sa moćnim i bogatim Ulrichom. Nakon nekoliko godina razdvojenosti od sina, odlučila je da ga ipak želi uz sebe pa ga Ulrich otme iz Dardovih ruku. Dardo i njegov verni prijatelj Piccolo (N. Cravat) otmu Ulrichovu nećaku Annie (V. Mayo) ne bi li zauzvrat dobili dečaka. Ulrich odbija zamenu i najavljuje ubanje seljana ukoliko se Dardo ne preda. Dardo se u međuvremenu zaljubi u Annie i uz pomoć svoje družine odluči nasamariti Ulricha...

Osim što je duhovit i šarmantan, film je svojevremeno bio nominovan za Oscara u kategoriji najbolje muzike (Max Steiner) i snimatelja (Ernest Haller).


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >