Povratak u raj (1953)

Return to paradise (Originalni naziv)

melodrama avantura

Nakon mnogo godina pustolov se vraća na polinezijsko ostrvo gde je napustio malu kćerkicu

 
Režija: Mark Robson
Scenarij: James Michener, Charles Kaufman
Uloge: Gary Cooper, Barry Jones, Roberta Haynes, Moira MacDonald

Filmografija

Film je nastao u producentskoj kompaniji Marka Robsona (Šampion, Potres) i Roberta Wisea (Priča sa zapadne strane, Moje pesme, moji snovi), uglednih filmaša koji su karijere započeli kao montažeri glasovitih filmova Orsona Wellesa "Građanin Kane" i "Veličanstveni Ambersonovi".

U vreme između dva svjetska rata na mali polinezijski otok iskrca se pustolov Morgan (G. Cooper), okoreli individualist koji se suprostavi samovolji kršćanskog misionara, pastora Korbeta (B. Jones), koji je među ostrvljane uveo rigidna verska pravila, potirući njihovu kulturnu tradiciju. Morgan pobudi stanovništvo na pobunu te su Korbetovi batinaši proterani sa ostrva, dok sam Korbet postaje dobronamerni učitelj ostrvske dece. Morgan se zbliži sa ostrvljankom Maevom (R. Haynes) te dobije sa njom kćerkicu Turiu (M. MacDonald), no Maeva ubrzo nakon poroda umre, a shrvani Morgan napušta ostrvo, ostavljajući kćerkicu na brigu ostrvljanima. Mnogo godina kasnije, na samom početku Drugog svetskog rata, Morgan se vraća na ostrvo...

Reč je o sentimentalnom filmu koji se oslanja na egzotičnu, vizualno iznimno atraktivnu ambijentaciju (snimalo se na stvarnom polinezijskom ostrvu Upoluu) te karizmatičnu pojavu legendarnog Garija Kupera.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >