Bili smo vojnici (2002)

We Were Soldiers (Originalni naziv)

akcija drama povesni

Istinita priča o prvoj velikoj bitki u Vijetnamu između američkih i vijetnamskih snaga

 
Režija: Randall Wallace
Scenarij: Harold G. Moore, Joseph L. Galloway
Uloge: Mel Gibson, Madeleine Stowe, Greg Kinnear, Sam Elliott, Chris Klein, ...

Filmografija

"Bili smo vojnici" je američka akcijska istorijska ratna drama iz 2002. Film prikazuje dramatičnu bitku za Ia Drang koja se dogodila u novembru 1965. godine. Bila je to prva velika bitka u Vijetnamu u kojoj su sudelovale američke snage. Film je režirao Randall Wallace a glavnu ulogu odigrao Mel Gibson. Radnja filma je temeljena na knjizi "Bili smo nekada vojnici... i to mladi" koju su napisali zajedno general Hal Moore i reporter Joseph L. Galloway, koji su ujedno i bili sudionici te krvave bitke.

Na prvome ratnom zadatku u Vijetnamu pukovnik Hal Mor (M. Gibson), zapovednik 7. konjičke pukovnije, nađe se sa svojim neiskusnim vojnicima u okruženju brojčano nadmoćnijega neprijatelja. Za razliku od svojega slavnoga prethodnika, generala G. A. Kastera, koji je na čelu istoimene jedinice stotinjak godina ranije poginuo, Mor uspeva preživeti u sukobu sa borcima Vietkonga i čak odneti pobedu. No, cena koju plaća je užasna...

Američki filmaš Randall Wallace, scenarist i režiser ovog epskoga ratnog spektakla započeo je saradnju sa popularnom australsko-američkom zvezdom M. Gibsonom na izvanredno uspešan način još 1995. istorijskom  sagom "Hrabro srce" u kojoj se prvi dokazao kao vrstan scenarist, a potom i kao izvrstan karakterni glumac, i kao nadareni i inovativni režiser. Wallace je, usprkos prevladavajućim krvavim akcijskim prizorima žestoke borbe dvaju nepomirljivih protivnika, uspeo prikazati i intimnu psihološku dimenziju priče, dok je Gibson još jednom iskazao svu snagu svoga golema glumačkoga talenta. Film je u dobrome delu utemeljen na istorijskim činjenicama (rekonstrukcija jedne od najkravijih bitaka u istoriji ratovanja snimljena po motivima autobiografske proze američkoga generala Harolda G. Moorea i izvešajima ratnoga novinara  agencije UPI Joea Gallowaya), ali sledi i zakonitosti dela koje  računa i sa komercijalnim uspehom.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >