Prevodilac (2005)

THE INTERPRETER (Originalni naziv)

triler politički

Prevoditeljka u Ujedinjenim nacijama upliće se u smrtonosnu političku zaveru

 
Režija: Sydney Pollack
Scenarij: Scott Frank, Steven Zaillian, Charles Randolph, ...
Uloge: Nicole Kidman, Sean Penn, Catherine Keener, Earl Cameron, Yvan Attal, ...

Filmografija

Silvia Brum (N. Kidman) radi kao prevoditeljka u Ujedinjenim nacijama. Jedne večeri, kad se slučajno vrati po torbu u prevodilačku kabinu, čuje razgovor iz kojeg, uprkos šapatu, razabere da se planira atentat na predsednika afričke zemlje Motabe, Zuvanija (E. Kamerun), koji je masovnim ubistvima slomio otpor pobunjenika.

Silvia je prestravljena zbog onoga što je čula, jer misli da su je zaverenici  videli i da će je pokušati ubiti. Prijavljuje sve policiji, no umesto očekivane zaštite, podvrgnuta je temeljnoj istrazi. Inspektor Tobin Keler (S. Pen) sumnja da Silvia govori istinu. Malo-pomalo otkriva se da je ona, iako belkinja američkog porekla, državljanka Motabea, da je tamo odrasla, da su joj ubijeni otac, majka i sestra. Keler dobija i fotografije na kojima se vidi da je Silvia pripadala pobunjeničkim grupama...

Film "Prevodilac" potvrđuje da Sidni Polak svoje režisersko  majstorstvo pokazuje i u žanru političkog trilera. Od prvog kadra, pa do kraja, nepromenjenim tempom odigrava se napeta politička drama, kojoj autentična lokacija - zgrada Ujedninjenih nacija - daje dokumentarnu uverljivost. Sa druge strane, Polak istovremeno uspeva dati i subjektivnu perspektivu glavne junakinje, kojoj je struka jezik, tako što zvuk vrvi kakofonijom različitih jezika, glasova različite jačine. Iako je zemlja Motabe izmišljena, kao i jezik , nije teško prepoznati sličnost Motabea sa Zimbabveom i predsednika Zuvanija sa Robertom Mugabeom, što film još uverljivije ukorenjuje u stvarno stanje stvari i daje mu veću političku oštrinu.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >