Solomon i kraljica Sabe (1959)

Solomon and Sheba (Originalni naziv)

drama romantika povesni

Priča o izraelskom kralju Salamonu i njegovoj borbi protiv faraona i kraljici od Sabe

 
Režija: King Vidor
Scenarij: Anthony Veiller, Crane Wilbur
Uloge: Yul Brynner, Gina Lollobrigida, George Sanders, Marisa Pavan

Filmografija

Poslednji je film u karijeri glasovita američkog redatelja Kinga Vidora (The Citadel, War and Peace) biblijski ep "Solomon i Kraljica od Sabe", snimljen dvadeset i tri godine prije umetnikove smrti 1982. Povukavši se iz filmske industrije u svojoj 65. godini, Vidor je iza sebe ostavio niz hvaljenih i komercijalno uspešnih naslova, što mu je Američka filmska akademija honorirala 1979. nagra-divši ga Oskarom za životno delo.

Biblijski spektakl o mudrom izraelskom kralju Salamonu i njegovoj borbi protiv egipatskog faraona i prevrtljive kraljice od Sabe. Hiljadu godina prije Hristova rođenja Izraelom je vladao kralj David (F. Currie) boreći se celog života protiv Egipćana. Neposredno pred smrt Davidu se u snu ukazao Bog kazavši mu da ga na izraelskom prestolju treba naslediti mlađi sin Salamun (Y. Brynner), a ne stariji sin i krunski princ Adonijah (G. Sanders). Adonijah se, ogorčen očevom odlukom, zavetuje da će kad-tad doći do krune kojoj se toliko nadao. U međuvremenu egipatski faraon (D. Farrar) odluči ustupiti luku na Crvenom moru lepoj Kraljici od Sabe (G. Lollobrigida) kako bi mu postala saveznica u borbi protiv Izraela i Salamona čija je mudra i plemenita vladavina preporodila izraelsko kraljevstvo. Dobivši protiv sebe opasne protivnike, ali i našavši se uskoro na kušnji Boga, Salamonu zapreti propast...

Vidorov spektakl "Solomon i Kraljica od Sabe" logičan završetak njegove redateljske karijere koju su celo vreme obeležavali veliki filmski projekti. Film je snimljen na lokacijama u Španiji, a svojim se žanrovskim predznakom nadovezao na vrhunac tadašnjeg trenda snimanja skupih i raskošnih istorijskih i mitoloških priča.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >