Sedamdeset i dva dana (2010)

72 dana (Originalni naziv)

komedija drama

Film u kome se kroz crni humor predočava specifičan lički mentalitet

 
Režija: Danilo Šerbedžija
Scenarij: Danilo Šerbedžija
Uloge: Rade Šerbedžija, Krešimir Mikić, Bogdan Diklić, Mira Banjac, Živko Anočić

Filmografija

Američka penzija dede Đurađa, koju prima njegova udovica Neđa, glavni je izvor prihoda ličke porodice Paripović. Pošto Neđa umre i njihova egzistencija bude ozbiljno ugrožena, glava porodice - Mane, zajedno sa sinom Todorom i bratom Jojom smišlja "interesantan" plan: zameniti babu.

 Mane je odlučan da sprovede svoj naum u delo, pa makar morao da skloni s puta radoznalog komšiju Milu, nezainteresovanog lokalnog policajca, pijanog poštara, čak i članove vlastite porodice.

 
Ovom idejom oduševljeni su svi osim Branka, Jojinog sina, kome je jedina želja da s devojkom Ličom pobegne što dalje od svih.
 
Film "Sedamdeset i dva dana" snimljen je u hrvatsko-srpskoj koprodukciji.
 
Za tu savremenu crnu komediju, režiser, koji u filmu igra glavnu ulogu, dobio je nagrade na nekoliko festivala na prostoru bivše Jugoslavije.
 
Priča je inspirisana anegdotom koju je čuo u mariborskoj kasarni pre dve decenije, kada mu je jedan vojnik rekao da njegova porodica ne radi ništa drugo osim što brine da im baba što duže živi, jer dobija američku penziju, Danilo Šerbedžija napisao je scenario za film u kome kroz crni humor predočava specifičan lički mentalitet.

Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >