Iz života marioneta (1980)

Aus dem Leben der marionetten (Originalni naziv)

drama

Priča o životu nesretnog i frustriranog sredovečnog muškarca koji ubija prostitutku

 
Režija: Ingmar Bergman
Scenarij: Ingmar Bergman
Uloge: Robert Atzorn, Christine Buchegger, Martin Benrath, Rita Russek, ...

Filmografija

Ovaj je film Ingmar Bergman režirao i producirao za nemačku televiziju. Crno-bela tehnika sredstvo je kojim je Bergman postigao gotovo dokumentarni karakter filma: hladno seciranje i analiziranje promašenog braka, policijske istrage, izopačene psihe glavnog junaka.

Film počinje prizorima ubistva prostitutke u javnoj kući. Nakon tih nekoliko uvodnih prizora film se nastavlja u crno-beloj tehnici. Peter Egermann (R. Atzorn), porodični čovek srednjih godina, u sretnom je braku bez dece, s dobrom karijerom i kvalitetnim društevnim životom, ubio je prostitutku Katarinu Kraft (R. Russek). Kroz policijska saslušanja, izjave njegovih prijatelja, psihijatra i prisećanja članova porodice polako se slaže Peterov život. Ispostavi se da brak uopšte nije sretan i Peter ne može svoje frustracije rešiti na neki normalan način, što će na kraju uokviriti izvještaj psihijatra i Peterovog prijatelja Jensena (M. Benrath).

Peter Egermann je odrastao uz dominantnu majku, a njihov je odnos izgubio na intenzitetu kad se zaljubio u Katarinu (C. Buchhegger). Katarina je isti tip dominantne žene i on je samo dominantnu majku zamenio dominantnom suprugom. Njih dve naravno nikad se nisu podnosile upravo zbog te konkurentske posesivnosti. Egermannov slučaj i nije izgledao tako opasan jer takvi su ljudi retko skloni nasilju. Ali katastrofu će prouzrokovati susret s prostitutkom Katarinom, osobom iz sasvim drugog miljea.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >