Maks Manus (2008)

Max Manus (Originalni naziv)

akcija drama ratni povesni biografski

Istinita priča o životu neustrašivog norveškog sabotera, Maksa Manusa

 
Režija: Joachim Ronning, Espen Sandberg
Scenarij: Thomas Nordseth-Tiller
Uloge: Aksel Hennie, Agnes Kittelsen, Nicolai Cleve Broch, Ken Duken, ...

Filmografija

Norveški istorijski križar Maks Manus, koji je živio od 1914. do 1996. godine, među Skandinavcima uživa ime zbog svojh zastrašujućih hrabrih dela tokom Drugoga svetskog rata, ali zanimljivo je što je nekoliko ne istoričara izvan severne Evrope čulo za njega. Ova avanturistička epska priča redatelja Joachima Roenninga i Espena Sandberga („Bandidas“) predstavlja prvi „mainstream“ pokušaj da prikaže Manusove napore u obliku celovečernjeg filma i prikazom njegovih herojskih radnji.

Usprkos gotovo potpunom nedostatku formalnog obrazovanja, Maks(Aksel Hennie) se potpuno razbesni kad Norveška padne pod Nemačku i kad unutar dva meseca dopusti novu marionetsku vladu. Manus se poveže sa još nekim gnevnim Norvežanima i osnuje pokret otpora poznat kao „Organizacija Rogner“ – grupu osoba predanih nabavi oružja, širenju antinacističke propagande i isijavanju borbenoga duha. Posle, kad su ga Nemci uhvatili, dvaput je pokušao pobeći iz pandži Nemaca pokazujući time da je neustrašiv.

Nakon toga sledi period treninga za sabotaže u Škotskoj. Manus se vraća u Norvešku i rukovodi misijom potapanja nacističkoga snabdrvačkog broda u luci u Oslu. Misija je bila uspešna, ali posledica je bila osvetnički pohod psihopatskog vođe Gestapa Sigfrida Fehmera (Ken Duken). Taj je događaj Sigfrida i Maksa pretvorio u zaklete neprijatelje pune mržnje jedog prema drugomu. Usprkos tomu, Manusovi se junački napori za oslobođenjem Norveške nastavljaju.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >