Kob (1994)

COBB (Originalni naziv)

drama sport biografski

Biografska priča o legendarnom igraču bejzbola Taju Kobu (Tomi Li Džons)

 
Režija: Ron Shelton
Scenarij: Ron Shelton
Uloge: Tommy Lee Jones, Robert Wuhl, Lolita Davidovich, Ned Bellamy

Filmografija

Film "kob" jedna je od najneobičnijih (sportskih) biografija na filmu, ne samo zato što ne ulepšava protagonistu ni njegov život nego i zato što razlomljenom fabulom, kojom upravljaju događaji, a ne priča, prati odnos između pisca i njegovog "materijala" i njegovo postepeno spajanje kockica u celinu. Osim toga, filmom od početka do kraja vlada mračno i anksiozno raspoloženje u potpunosti u skladu sa karakterom i temperamentom Taja Koba.

Sportski novinar Al Stamp (R. Vul) dobio je neočekivan poziv: legendarni igrač bejzbola Taj Kob (T. Li Džons) ponudio mu je da napiše njegovu biografiju. Iako je u to doba bio najbolje plaćeni sportski novinar u Americi, oduševljeni Stamp je bez razmišljanja pristao, najviše zato što je Taj Kob bio čovek kom se divio, a i zato što je bio polaskan ponudom. Taj kob znao je da umire i želeo je biografiju koja će biti njegov spomenik i koja će ga odvesti u Dvoranu Slavnih. Al Stamp pokajao se istog trenutka kada je došao u Kobovu kuću: dočekao ga je drzak, razjareni starac koji je nasumce pucao pištoljem u Stampovom smeru. Taj Kob u svom životu imao je izobilje hrabrosti, drskosti, samoljubivosti, talenata (bio je slavni igrač bejzbola, glumio je i pisao), dece, pa je čak i umro od niza bolesti: raka, dijabetesa, srčanih problema...

Kao dete stajao je na pruzi dok mu se voz približavao, odskočio je u poslednjem trenutku. Od tada je znao da ništa ne može da mu se desi i nije prestajao da izaziva sudbinu. Pedesetih godina prošlog veka već je bio nemoćan i star, divlji i paranoičan silnik koji nije podnosio Jevreje, crnce, niti ikoga drugoga osim sebe. Ali bio je legenda. I bilo mu je stalo do toga da se legenda sačuva. Uhvaćen u mrežu Kobovog nesrećnog života, Al Stamp pisao je jednu službenu, ulepšanu verziju, koju je pokazivao Kobu, i drugu tajnu, na papirićima skupljenima po hotelskim sobama, u kojoj je pisao istinu.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >