Koko Šanel i Stravinski (2009)

Coco Chanel & Igor Stravinsky (Originalni naziv)

drama romantika

Prelepa Koko Šanel zavede slavnog ruskog kompozitora, Igora Stravinskog

 
Režija: Jan Kounen
Scenarij: Chris Greenhalgh
Uloge: Anna Mouglalis, Mads Mikkelsen, Yelena Morozova, Natacha Lindinger, ...

Filmografija

Ovo je ekranizacija dobro skrivane, kratke i strastvene romanse dvoje umetnika koji su obeležili prošli vek, kraljice pariske mode Koko Šanel i slavnog ruskog kompozitora Igora Stravinskog. O aferi iz najviših umetničkih krugova se mnogo šuškalo, no malo pisalo sve do objave romanesknog predloška za film "Koko i Igor" Krisa Grinhalga.

Pariz 1913. godine. Odvija se premijera dugo očekivanog avangardnog baleta "Posvećenje proleća" cenjenog, no ne do kraja shvaćenog ruskog kompozitora Igora Stravinskog (M. Mikelsen). Balet izazove skandal, autor je izviždan, no već tada ugledna modna kreatorka, Parižanka Koko Šanel (A. Muglalis) shvati njegov kvalitet. Upozna ga i među njima se razvije kratkotrajna strastvena veza koja nije obećavala da bi mogla da se razvije u nešto dublje. Sedam godina kasnije, nakon rata, Koko odluči da pomogne osiromašenom Stravinskom koji je sa svojom suprugom (I. Morozova) i četvero dece pobegao iz Rusije. Udomi ih u svojoj vikendici i, iako nije računala na obnovu odnosa, međusobna strast ponovno će se razbuktati...

Ovo je vrlo solidan film koji prati slavnu ljubavnu priču sa početka 20. veka, između francuske dizajnerke Koko Šanel i ruskog kompozitora Igora Stravinskog. Ovu legendarnu vezu punu strasti i ljubomore ovekovečio je roman iz 2002. godine pisca Krisa Grinhalga (ujedno i scenarista ovoga filma), na kom je i temeljena filmska priča. Odlične rekonstrukcije vremena te prikaza složenog i strastvenog odnosa film je vrlo dobro ostvarenje koje pleni sjajnom kamerom, kostimima i vrhunskim glumcima (posebno je sjajan danski glumac M. Mikelsen te A. Muglalis kao dvoje protagonista). Film je režirao Jan Kounen, holandski reditelj sa francuskom adresom.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >