Petparačke priče (1994)

PULP FICTION (Originalni naziv)

drama kriminalistički crna komedija

Remek-delo K. Tarantina ispričano kroz četri slabo povezane priče o nasilju i iskupljenu

 
Režija: Quentin Tarantino
Scenarij: Roger Avary, Quentin Tarantino
Uloge: Tim Roth, John Travolta, Samuel L. Jackson, Amanda Plummer, Eric Stoltz, ...

Filmografija

Jedan od najslavnijih i najobožavanijih filmova svih vremena, "Petparačke priče", ni više od decenije nakon premijere nije izgubio ništa od svoje svežine, lucidnosti i originalnosti. Pogledajmo ga još jednom i prisetimo se nezaboravnih scena Džona Travolte i Ume Turman, Semjuela L. DŽeksona, Tima Rota i Amade Plamer, Brusa Vilisa, te mnogih drugih...

Pampkin (Tim Rot) i Hani Bani (Amanda Plamer) dvoje su lopova koji, jedući u bifeu, odluče kako je najbolja stvar koju mogu da urade jeste ta da je opljačkaju. Vinsent Vega (Džon Travolta) i Džuls Vinfeld (Semjuel L. Džekson) plaćeni su ubice koji rade za Marselusa Volasa (Ving Rejms), zadatku da svome šefu vrate ukradenu posebnu i vrlo tajanstvenu aktovku. Kasnije, Vinsent, po Volasovom nalogu, mora da izvede njegovu suprugu Miju (Uma Turman) na večeru u grad, dok je on na poslovnom putu. Bač Kulidž (Brus Vilis) veteran je bokserskih borbi, kojemje plaćeno da lažira i pusti meč, ali on slučajno ubija svog protivnika. Sada želi da pobegne iz grada, ali ne pre nego što uzme srećni zlatni sat svoga oca.

Crna komedija ispričana kroz okvir omnibusa, "Petparačke" je bez ikakve sumnje jedan od najvažnijih i najboljih filmova svih vremena, remek-delo koje je svojom citatnom estetikom, sočnim dijalozima i nepredvidljivom glumačkom podelom veoma uticalo na eksploziju takozvane indi kinematografije sredinom devedesetih, ali joj i otvorilo vrata velikog tržišnog uspeha. Pričajući četiri slabo povezane priče u linearnim skokovima, reditelj i ko-scenarista Kventin Tarantino kao da je želeo da naglasi kako je ono najvažnije u svakom filmu njegov temelj, a to su priča i dijalozi, ali i da sama sirovina bez originalnog recepta ne može da pruži ništa vrednije od kratkotrajne zabave. Iako iz njegovog kataloga istorijskih scena obožavaoci širom sveta mogu brojne da recituju naizust, "Petparačke priče" jedan je od naslova koji nam nikad neće dosaditi.


Komentari (1)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >