Nova Francuska (2004)

Nouvelle-France / New France (Originalni naziv)

romantika avantura povesni

Potresna ljubavna priča smeštena u 18. vek kad je Kanada bila francuska kolonija

 
Režija: Jean Beaudin
Scenarij: Pierre Billon
Uloge: Noémie Godin-Vigneau, David La Haye, Juliette Gosselin, Sébastien Huberdeau...

Filmografija

Film je nominovan u više kategorija dveju najprestižnijih kanadskih nagrada, "Genie" i "Jutra", a prvospomenutu dobio je u kategoriji najbolje scenografije.

Sredinom 18. veka Kanada je francuski kolonijalni posed i nosi ime Nova Francuska. Franku Le Garderu zapela je za oči mlada udovica Mari-Lup Karignan, talentovana travarka koju zatucane lokalne žene smatraju vešticom. Mari-Lup ima pametnu ćerkicu Frans, a usvojila je i indijansku tinejdžerku Akunu, što se nikako ne sviđa njenom konzervativnom i mrzovoljnom ocu. Uskoro Mari-Lup i Frank otkriju jedno u drugom pravu ljubav, no sve se zakomplikuje namerama Britanaca da zauzmu Kanadu i preotmu je Francuskoj. Frank dobija zadatak otploviti u Evropu kako bi nagovorio Madam Pompador da utiče na kralja da se jače angažuje oko odbrane Nove Francuske, te želi da Mari-Lup pođe s njim. Šalje joj pismo, no kako je ona nepismena, zamoli sveštenika Tomasa Blondua da joj ga pročita. Blondu je, međutim, potajno zaljubljen u nju, pa joj laže da joj Frank piše kako odlazi sam i da ne želi da ona zbog njega upropasti svoj život. Mari-Lup je shrvana, a svoju priliku sad vidi Frankov najbolji prijatelj, kapetan kvebečke policije Havier Majlard, koji se svrstao na britansku stranu i kojem se Mari-Lup takođe sviđa...

"Nouvele-France" najskuplja je produkcija u istoriji frankofonog kvebečkog odelenja kanadske kinematografije, a film je istovremeno sniman u dve verzije - na francuskom i engleskom jeziku. S mnogo utisaka rekonstrukcija istorijskog razdoblja i društvenih slojeva pripomaže stvaranju autentične atmosvere unutar koje je smeštena velika i potresna ljubavna priča koja će nesumnjivo zaokupiti gledaoce, a u njenom posredovanju ogromne zasluge idu glavnim glumcima, posebno zadivljujućoj Noemi Godin-Vignu kao Mari-Lup i neverovatno talentovanoj, tada 13-godišnjoj Džuliet Džozelin kao njenoj ćerkici Frans.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >