Ivica tame (2010)

Edge of Darkness (Originalni naziv)

triler drama

Policijski veteran istražuje ubistvo vlastite kćeri

 
Režija: Martin Campbell
Scenarij: William Monahan, Andrew Bovell
Uloge: Mel Gibson, Ray Winstone, Danny Huston, Bojana Novakovic, Shawn Roberts

Filmografija

Ovo je iznimno napet triler na temu razotkrivanja golemog ilegalnog posla u kojemu sudeluju najmoćniji ljudi u zemlji. Uloga neutešnog oca bila je prva Gibsonova uloga nakon osmogodišnje stanke. A odmah nakon nje sledio je film "Dabar", u kojemu jednako odlično kao što ovde glumi oca koji je izgubio dete, sa minimalnim sredstvima, izrazom lica i pogledom glumi depresivnog čoveka. Ulogu kćeri glumi B. Novakovic, glumica rođena u Beogradu i odrasla u Australiji, koja je za ulogu Eme bila nominirana za nagradu Australskog filmskog instituta AFI.

Tomas Kraven (M. Gibson) sretan je što mu dolazi kći u posetu. Otkako se odselila i zaposlila u drugom gradu, retko je viđa i malo zna o njoj. Usprkos tome veza među njima je bliska i Ema (B. Novakovic) voli oca kao i on nju. Tokom večeri oseća se loše, a kad joj poteče krv iz nosa, odluči priznati ocu da mora  lekaru. Pred kućnim vratima pogodi je metak i Ema na mestu umre. Kraven je očajan, no odluči početi istragu. Službeno, na to ima pravo jer svi veruju da je prava meta bio on, a da je Ema nastradala slučajno...

Mel Gibson, glumac i režiser, jedan je od onih koji sa godinama postaju sve bolji. Glumiti je počeo sredinom sedamdesetih, a režirati devedesetih. Već prvim filmom, Čovek bez lica (1993), pokazao se kao odličan režiser, a za drugi, Hrabro srce (1995), nagrađen je sa dva Oskara, za režiju i za najbolji film. Sledili su Pasija (2004), koja je izazvala više kontroverzi nego divljenja, i Apokalipto (2006), koji mu je napokon doneo zaslužene pohvale, brojne nominacije za nagrade, ali ipak nijednu nagradu njemu kao autoru.

 


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >