U klancu Nevade (1975)

BREAKHEART PASS (Originalni naziv)

vestern

Prevarant se upusti u razotkrivanje zavere u vozu koji prevozi lekove u vojno utvrđenje

 
Režija: Tom Gries
Scenarij: Alistair MacLean
Uloge: Charles Bronson, Ben Johnson, Richard Crenna, Jill Ireland, ...

Filmografija

Popularni škotski romanopisac Alister Meklin (1922.-1987.) autor je niza bestselera prema kojima je snimljen velik broj filmova za koje je sam pisac napisao scenarije (Puppet on a Chain) ili su to činili drugi (Karl Forman je za adaptaciju njegova romana Topovi sa Navarona nominovan za Oskara). Jedan je od njih i ovaj film, atraktivna kombinacija vesterna, akcijskog spektakla i političke drame.

Nakon vesti o epidemiji difterije u jednom izolovanom vojnom utvrđenju na zapadu, američka vlada šalje posebnu željezničku kompoziciju sa lekovima i ostalim potrebnim materijalom. U vozu su, među ostalima, i zamenik saveznog šerifa Nejtan Pirs (B. Džonson), major Klermont (E. Lutner), guverner Ričard Fercčajld (R. Krena), te guvernerova pratilja Marica (Dž. Ajerlend). Zbog tehničkih problema voz se privremeno zaustavi na usputnoj stanici na kojoj zamenik Pirs uhapsi varalicu na kartama, tajanstvenog Džona Mareja (Č. Bronson). Pravi problemi iskrsnu tek nakon nastavka puta, jer neko ubije dr. Molinoa (D. Hadeston). To neće biti jedino ubistvo u vozu...

Uzbudljivu priču Maklin je sa lakoćom pretočio u filmski scenario, dok je film režirao Amerikanac Tom Gris u čijoj je karijeri i hvaljeni vestern "Will Penny" sa Čarltonom Hestonom. Okupivši poznatu glumačku ekipu, Gris je realizovao dinamičan i netipičan vestern kojim dominira razotkrivanje zavere, a salonska se atmosfera voza prepliće sa prizorima na otvorenom i panoramskom fotografijom predela uz Stenjak (film je sniman u Ajdahu). Najatraktivniji je deo filma nastup Čarlsa Bronsona (Bilo jednom na Divljem zapadu, Dvanaest žigosanih) koji se odlično snašao u dvostrukoj ulozi borca za pravdu pod maskom lokalnog prevaranta. Partneri su mu zaista slavna imena, od oskarovca B. Džonsona (Poslednja bioskopska predstava) preko uglednog R. Krene (Emi za TV film Silovanje Ričarda Beka), do C. Durninga (Biti ili ne biti). Glavna je ženska uloga pripala Bronsonovoj supruzi DžilAjerlend, dok je muzika delo cenjenog holivudskog kompozitora Džerija Goldsmita.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >