Dani groma (1990)

Days of Thunder (Originalni naziv)

akcija drama sport

Priča o putu talentovanog mladića koji želi postati najbolji vozač auto trka

 
Režija: Tony Scott
Scenarij: Robert Towne, Tom Cruise
Uloge: Tom Cruise, Robert Duvall, Nicole Kidman, Randy Quaid, Cary Elwes, ...

Filmografija

Film je prepun spektakularnih prizora trka i brzih vožnji, a 1991. nominovan je za Oskara u kategoriji najboljeg zvuka, te je i iste godine dobio nagradu "BMI Film Music".

Kol Trikl (Tom Kruz) je mladi vozač koji se može pohvaliti iskustvom iz trka Formule. Tajkun i trgovac automobilima Tim Daland (Rendi Kvejd) regrutuje ga u svoj tim koji se takmiči u "NASCAR Winston Cup" seriji. Daland će ujedno da nagovori bivšeg šefa ekipe Harija Hoga (Robert Duval) da se iz penzije vrati na trkaće staze i bude vođa novog tima. Kol se u početku teško prilagođava drugačijem automobilu, a na stazi ga straši trenutni šampion Rovdi Brns (Majkl Ruker). Nakon što većinu trka Kol završi s pregorenim motorom, Daland mu određuje strogi režim treninga, koji će da se isplati na Darlington trci, na kojoj će Kol da pobedi nadmašivši i svog velikog protivnika Brnsa. Rivalstvo se pojačava iz trke u trku, sve dok na "Daytoni 500“ obojica ne preteraju, sudare se i zbog ozbiljnih ozleda završe u bolnici.

Poznati reditelj, Toni Skot (“Glad”, “Top Gan”, “Policajac s Beverli Hilsa 2”, “Prljavi igraju prljavo”, “Istinita romansa”, “Grimizna plina”), okušao se kao reditelj ove sportske akcione drame, koja je okupila poznati glumački ansambl. U glavnim ulogama gledamo Toma Kruza, Nikol Kidman, Roberta Duvala te Rendija Kvejda, u filmu u kojem možemo prepoznati i prave vozače "NASCAR" trka, Rastija Valasa, Nila Boneta i Harija Ganta.

Prvi od tri filma u kojima je nastupio tada bračni par Kruz-Kidman nastao je u produkciji poznatih Džerija Brukhajmera i Dona Simpsona. “Dani groma” je prvoklasna adrenalinska vožnja, koja će biti jednako uzbudljiva gledaocima koji možda ne obožavaju trke automobila, ali i dovoljno stvarna i uzbudljiva pravim vozačima ovog opasnog sporta.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >