Strašni vrtovi (2003)

EFFROYABLES JARDINS / STRANGE GARDENS (Originalni naziv)

komedija drama

Priča o dvojici prijatelja koji su izbegli sigurnu smrt tokom Drugog svetskog rata

 
Režija: Jean Becker
Scenarij: Jean Cosmos, Guillaume Laurant, Jean Becker, ...
Uloge: Jacques Villeret, André Dussollier, Thierry Lhermitte, Benoît Magimel, ...

Filmografija

"Strašni vrtovi" zabavan je i vrlo suptilan film, koji je adaptacija istoimenog francuskog romana Majkla Kvinta. Priča je to o dvojici prijatelja čiju je međusobnu odanost pojačala za dlaku izbegnuta tragedija tokom Drugog svetskog rata, kad su trebali biti ubijeni.

Pedesetih godina u Francuskoj Žak (J. Vileret), provincijski učitelj, se vraća s porodicom u malo provincijsko mesto u kojem je živeo u vreme okupacije, da tamo, kao i svakog leta, održi klovnovsku tačku. Kad njegov najbolji prijatelj Andre shvati da se njegov sin uopšte ne zabavlja odlučuje mu ispričati priču o tome kako je uopšte došlo do toga da se njegov otac odlučio za taj posao: naime, u vreme rata su on i njegov otac, nerazdvojni prijatelji, minirali prugu kraj nemačkog vojnog odreda. Iste su ih večeri njihovi neprijatelji zarobili, zajedno s još dvoje meštana i zatvorili ih u presušeni bunar dok ne otkriju počinioca. Sažalivši se, stražar im je odlučio pomoći...

Vrlo dobro režiran film izvanredno kombinuje duhovite elemente i vrlo ozbiljne, evocirajući ratne strahote i male ljude koji preživljavaju u ratnom vihoru. Vrlo dobro dočaranoga ugođaja, izvanredne muzike i dijaloga, film je iznadprosečno ostvarenje.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >