Beogradski fantom (2009)

Beogradski fantom / The Belgrade Phantom (Originalni naziv)

akcija dokumentarni kriminalistički

Istinita priča o prkosu i inatu mladića prema vlasti i sistemu države 1979. godine

 
Režija: Jovan B. Todorović
Scenarij: Jovan B. Todorović, Bogdan Petković
Uloge: Milutin Milošević, Radoslav Milenković, Marko Živić, Miloš Vlalukin, ...

Filmografija

Beogradski fantom sedamdesetih predstavlja simbol prkosa sistemu, prvu pukotinu komunističkog režima. Reč je o igranom filmu sa epizodama intervjua i arhivskim snimcima, a za snimanje igranih delova korišten je autentični automobil.

Film “Beogradski fantom” snimljen je po istinitom događaju iz 1979. Te godine, krajem avgusta, u Beogradu, mladić po imenu Vlada Vasiljević ukrao je beli "porsche 911 S Targa" i deset noći uzastopno izluđivao miliciju noćnim vožnjama. Bezuspešni pokušaji pripadnika milicije da beli "porsche" zaustave "zastavama" 1300 i 101 okupljali su na Slaviji svake noći sve brojniju publiku, čije simpatije su nepodeljeno bile na strani beogradskog fantoma, kako je narod prozvao misterioznog vozača. Činjenica da je baš u to vreme Josip Broz Tito bio u Havani na Samitu nesvrstanih izazivao je dodatnu tenziju u redovima milicije, zbog straha da su noćne vožnje možda namerna provokacija. Trideset godina poslje tog događaja, urbana legenda o beogradskom fantomu dobija filmsku verziju, koja će nas detaljno i verodostojno provesti kroz jednu od najuzbudljivijih priča o Beogradu...

Vlada Vasiljević je odležao dve godine u zatvoru, a nakon izlaska iz zatvora dobija teške ozlede u saobraćajnoj  nesreći pod sumnjivim okolnostima, te nedugo nakon toga i umire. Njegov milicijski dosije nikad nije nađen.

 


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >