12:8 istočno od Bukurešta (2006)

12:08 East Of Bucharest / A fost sau n-a fost? (Originalni naziv)

komedija drama

Film o padu komunističkog režima i totalitarnog načina vladavine predsednika Rumunije

 
Režija: Corneliu Porumboiu
Scenarij: Corneliu Porumboiu
Uloge: Mircea Andreescu, Teodor Corban, Mirela Cioaba, Ion Sapdaru, ...

Filmografija

Šesnaest godina nakon revolucije kojom je sa vlasti uklonjen Nikolaj Čaušesku, približava se Božić. Jderesku (Jon Sapdaru) je voditelj jedne televizijske emisije, koji pravi posebnu emisiju o revoluciji. Ideja mu je da okupi obične građane, da razgovaraju o njihovoj ulozi u smeni Čaušekua i način na koji su im se životi izmenili otkada je komunistička vlast svrgnuta sa vlasti.

 Ipak, Jderesku uspeva da dovede samo dve gosta: starog Piskokija (Mirčea Andresku), koji se sprema za još jedan usamljeni Božić, a više je zaineteresovan za glumljenje Deda Mraza za decu iz komšiluka nego za razgovor u politici, i Maneskua (Teo Korban), nastavnika istorije koji pokušava da izvida težak mamurluk i kivan je što gotovo celu platu daje na otplaćivanje dugova.

 
Pitanje na koje žele da pronađu odgovor je: "Da li se revolucija zaista odigrala u njihovom gradu?" U emisiju se uključuju i građani, što tok razgovora vodi u neočekivanom pravcu...
 
"12:08 Istočno od Bukurešta" je dobio brojne nagrade na festivalima: Zlatna kamera na Lejbel Evropa Sinemas 2006. u okviru Kanskog festivala; nagrada za najbolji film i za najbolji scenario, 2006. na Kopenhagenskom međunarodnom festivalu; za izvanredan umetnički doprinos 2006. na Kotbus Festivalu omladinske istočnoevropske kinematografije; Nagrada publike i Nagrada za najbolji rumunski film, na Transilvanija Trofiju 2006. i na Transilvanija međunarodnom festivalu.

Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >