Valter brani Sarajevo (1972)

Valter brani Sarajevo (Originalni naziv)

ratni

Istinita priča o antifašističkom borcu, veštom obaveštajcu i organizatoru, Valteru

 
Režija: Hajrudin Krvavac
Scenarij: Đorđe Lebović
Uloge: Ljubiša Samardžić, Bata Živojinović, Pavle Vuisić, Rade Marković, ...

Filmografija

"Valter brani Sarajevo", snimljen 1972. godine, kultni je jugoslavenski film, slobodna interpretacija istinite priče o antifašističkom borcu, veštom obaveštajcu i organizatoru, Vladimiru Periću Valteru. To je ratna drama koja rediteljski mestimično podseća na špijunske filmove, s mnogo akcionih scena i napetih trenutaka.

Krajem 1944. godine grupa nemačkih vojnih snaga smeštena blizu Sarajeva po svaku cenu se pokušava izvući iz obruča. Istovremeno, nemačka obaveštajna služba čini sve da osigura tajnost operacije Laufer, poduzete radi snabdevanja gorivom ove vojske u povlačenju. U tome ih sprečavaju sarajevski ilegalci sa svojim legendarnim vođom, partizanskim obaveštajcem Valterom (B. Živojinović). On je kao iskusni ratnik i pronicljivi agent jedini u stanju onemogućiti dostavu goriva Nemcima i sprečiti njihovo napredovanje.

Režiju potpisuje poznati bosanski reditelj upravo ovoga žanra Hajrudin Krvavac, a glume slavni jugoslavenski glumci Ljubiša Samardžić, Bata Živojinović, Relja Bašić i drugi. Zanimljiv je podatak da je ovaj film, inače jako gledan i popularan u bivšoj Jugoslaviji, svojevremeno doživio veliku gledanost u Kini.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >