Poslednji voz iz Gan Hila (1959)

LAST TRAIN FROM GUN HILL (Originalni naziv)

vestern

Šerif pokušava da privede pravdi sina svog starog prijatelja koji mu je silovao i ubio žen

 
Režija: John Sturges
Scenarij: James Poe, Les Crutchfield
Uloge: Kirk Douglas, Anthony Quinn, Carolyn Jones, Earl Holliman, Brad Dexter, ...

Filmografija

Među rediteljima koji su sa uspehom sticali naklonost i publike i kritike svakako je i pokojni Džon Sterdžes (1911.-1992.) čije se remek-delo "Loš dan u Blek Roku" iz 1955. smatra jednim od najboljih vesterna u američkoj kinematografiji uopšte. Atmosferom mu je vrlo sličan i ovaj Sterdžesovv vestern, snimljen prema priči "Showdown" Lesa Kračfilda i scenariju oskarovca Džejmsa Poa.

Lepa Ketrin Morgan (Z. Rodan) indijanskog porekla, supruga okružnog šerifa Mera Morgana (K. Daglas) iz gradića Polia, sa sinom Pitijem (L. Henderson) prolazi šumom u svojoj kočiji. Iznenada ih napadnu dva kauboja. Dečak uspe da pobegne, no nesrećnu Ketrin napadači siluju i ubiju. Stigavši na mesto zločina, Met pronađe samo suprugino telo i sedlo sa inicijalima C. B.. Slova ga odmah podsete na ime njegovog starog prijatelja Krega Beldena (E. Kvin) koji je sada bogati rančer u susednom gradu Gan Hilu. Ni ne sumnjajući da Kreg ima veze sa okrutnim ubistvom, ogorčeni se Met zaputi u Gan Hil kako bi proveo istragu. Tamo ga dočekaju negostoljubivi domaćini, jer je očito da se među njima skrivaju počinioci. Pomoć mu odluči pružiti samo Kregova bivša ljubavnica Linda (C. Džons), dok Kreg starom prijatelju odmah izrazi saučešće. Ipak, svi dokazi upućuju na dvojicu tamošnjih stanovnika: Lija Smitersa (B. Haton) i Kregovog sina Rika (E. Holiman). Uprkos neprijateljstvu stanovnika Gan Hila i samog Krega, Matt je odlučan da izvede krivce pred sud...

Film je okupio vrhunsku glumačku ekipu predvođenu K. Daglasom i E. Kvinom. Ova fatalizmom prožeta priča o dvojici starih prijatelja na suprotnim stranama pleni znalačkom karakterizacijom i napetošću te sjajnim glumačkim nastupima. Premda je u filmu moguće pronaći šablonske situacije, on nudi i nekoliko originalnih podzapleta od kojih treba istaći element međurasne nesnošljivosti i sociološku minucioznost u prikazu okruženja. Maestralno glume i C. Džons, te E. Holiman. Snimatelj je višestruko nagrađivani Čarls Lang dok je muziku komponova cenjeni Dimitri Tjomkin, ponavljajući atmosferu i rezultat svog bravuroznog rada za "Tačno u podne".


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >