Čatahuči (1989)

Chattahoochee (Originalni naziv)

drama biografski

Priča o muškarcu koji je doneo značajne reforme u lečenju psihičkih bolesnika u SAD-u

 
Režija: Mick Jackson
Scenarij: James Hicks
Uloge: Gary Oldman, Dennis Hopper, Frances McDormand, Pamela Reed, Ned Beatty, ...

Filmografija

Američki ratni junak izvrši bizaran pokušaj samoubistva, nakon čega završi u groznoj državnoj bolnici za psihijatrijske slučajeve Chattahoochee. Boraveći u njoj, odlučuje da razotkrije spoljnom svetu na kakav strašan način leče pacijente. Film je inspirisan istinitim događajima.

Radnja se zbiva 1955. godine, kada Foley (Gary Oldman), veteran Korejskog rata, deprimiran i poražen stalnom nezaposlenošću, pukne i puca u suseda, nadajući se da će policija doći i upucati ga kao pomahnitalog psa, pa će njegova supruga Mae (Frances McDormand) moćida  dobije novac od osiguranja. Umesto da ga upucaju, šalju ga u zloglasni zatvor za psihičke bolesnike.

Očajni uslovi u zatvoru bude ravnodušnost u Foleyju. Ali ipak se razbesni i uz podršku prijatelja Walkera Bensona (Dennis Hopper) šalje ljudima na vlasti pisma u kojima protestvuje protiv nehumanih uslova u mentalnoj instituciji. Zahvaljujući njegovim naporima, sastavljeno je državno telo koje će istražiti uslove u Chattahoocheeu, a Foley će dobiti priliku da kaže svetu o strašnim uslovima.
 


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >