Diverzanti (1967)

Diverzanti (Originalni naziv)

ratni

Partizanski diverzanti kreću u uništenje neprijateljskog dobro čuvanog aerodroma

 
Režija: Hajrudin Krvavac
Scenarij: Vlastimir Radovanović, Hajrudin Krvavac
Uloge: Rade Marković, Bata Živojinović, Ljubiša Samardžić, Zaim Muzaferija, ...

Filmografija

Ratni film "Diverzanti" jugoslovenskoga reditelja i scenariste Hajrudina Krvavca (poznatog po filmovima ratne tematike Most, Valter brani Sarajevo, Partizanska eskadrila i drugi) solidno je ostvarenje vrlo dobro ispričane priče, likova koji uverljivo predstavljaju partizanske junake te scena postavljenih u stvarni krajolik u kojem su se tokom rata i odvijale vojne operacije.

Teritorija bivše Jugoslavije, Drugi svetski rat. Jedinica Narodne armije, zajedno sa vojnom bolnicom, u vrlo je teškoj situaciji: neprijatelj ih je opkolio, mnogo je ranjenika, i izgledi za preživljavanje su im skoro nikakvi. Međutim, komandant jedinice će da poveri osmorici vojnika, na čelu sa profesionalcem Korčaginom (B. Živojinović), opasan zadatak: da se probiju do dobro čuvanog aerodroma i unište nemačke avione. Iako se radi o poslu vrlo malih izgleda da uspe, osmorica diverzanata odlaze žrtvovati svoje živote radi spasa svojih suboraca. Junacima će biti vrlo teško i njihovi će karakteri i spremnost biti na iskušenju...

Radi se o prikazu izvršenja tipičnog ratnoga zadatka - diverzije radi onemogućavanja neprijateljskog napredovanja, uz sve što on povlači za sobom - ljudske žrtve, te požrtvovnost i kooperativnost zbog neizvesnosti ishoda operacije. U glavnim ulogama sjajni su veterani ovog žanra Bata Živojinović, Ljubiša Samardžić i Rade Marković. Film je snimljen 1967. i bio je vrlo dobro primljen u kinu.


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >