Kvadrofenija (1979)

QUADROPHENIA (Originalni naziv)

drama mjuzikl kriminalistički

Filmska verzija rok opere legendarne grupe "The Who"

 
Režija: Franc Roddam
Scenarij: Dave Humphries, Martin Stellman, Franc Roddam
Uloge: Phil Daniels, Leslie Ash, Philip Davis, Mark Wingett, Sting, ...

Filmografija

Šest godina nakon što je album Kvadrofenija postigla veliki uspeh, snimljen je istoimeni film čiji su izvršni producenti bili upravo članovi "The Who". Režije se prihvatio Frank Rodam, nominovan za Emi i BAFTA-u, koji se odlučio za što doslednije prenošenje duha albuma na veliki ekran. naravno, filmska "kvadrofenija" donosi sjajnu muziku grupe The Who, a svakako treba istaći i hit-singl "Love Reign O'er Me". Naslov albuma i filma potiče od iskrivljenog naziva za shizofreniju kao parafraza Džimijeve višestruke ličnosti.

London, sredina šezdesetih. Džejms Majkl Kuper zvan Džimi (P. Daniels) sve je samo ne zadovoljan sredinom u kojoj živi. Prezire malograđanštinu svoje majke (K. Vilijams) i oca (M. Elfik), baš kao i svoj slabo plaćeni posao u dostavi.

Zato se zanosi noćnim izlascima sa prijateljima koji odreda obožavaju šminkersku odeću, konzumiraju raznorazne opijate te krstare gradom na svojim skuterima. Udruženi pod zajedničkim imenom Mod, Džimi i prijatelji odluče da leto provedu u Brajtonu.

Tamo Džimi upozna harizmatičnog Ejsa (Sting), dok sa devojkom Stef (L. Aš) doživi nezaboravno romantično iskustvo. Međutim, Džimi, Ejs i prijatelji dođu u sukob sa suparničkom grupom mladih što će se pretvoriti u nerede zbog kojih će morati da interveniše i policija.

 


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >