Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Jestiva istorija
Istražujemo koje su to vrste hrane najviše doprinele oblikovanju današnjeg sveta
  • Naša ocena-
  • Vaša ocena-

Jestiva istorija

Jestiva istorija

, 2016., Srbija, 0 min.
Jestiva istorijaJestiva istorijaJestiva istorija
0.0
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
Hej! Trebamo i tvoju ocenu
Kako je hrana stvarala i rušila civilizacije? Zašto se vraćamo praistorijskoj ishrani? Zbog čega treba biti obazriv pri konzumiranju hrane koja nije iz našeg podneblja? Koje sve neobične specijalitete drugih naroda možete jesti u našoj zemlji? Na koji način sprečiti glad u svetu?

U seriji „Jestiva istorija“ istražujemo koje su to vrste hrane najviše doprinele oblikovanju današnjeg sveta, kako je hrana uticala i još uvek utiče na razvoj čovečanstva. Na koji način je prešla put od magijske supstance do masovnog konzumiranja i kakve su se sve promene dogodile u tom procesu. Kao osnov razvoja ljudske civilizacije, od postanka do danas, bila je pokretač svega što je iko ikada učinio. Kroz istoriju hrana je bila i ostala mnogo više od pukog sredstva za preživljavanje.
S vremenom su se pojavile i prve religije i sveštenstvo, što je bilo praćeno i „prinošenjem žrtava bogovima". Verski praznici su korišćeni kako bi se pokazao njihov uticaj i moć i kako bi se pridobilo što više sledbenika. Pre nego što je izmišljen novac, hrana je bila bogatstvo, a onaj ko ju je kontrolisao i posedovao imao je i bogatstvo i moć. Nekada smatrana darom bogova a danas iz domova sve više prognana, sopstvenim razvojem menjala je tokove istorije, rušeći i stvarajući nove teritorije, model ponašanja i stil života.
Shvatanjem hrane kroz vreme, istoriju posmatramo na jedan potpuno neuobičajen način: kao niz transformacija koje je hrana izazvala, omogućila ili na koje je uticala. Posećujući zanimljiva, istorijski bitna mesta i institucije, istražujemo multidisciplinarno, fokusirajući se isključivo na mesta gde se ukrštaju istorija hrane i istorija sveta. Najrazornije i najefektnije oružje u istoriji ratovanja bila je hrana, koja je mnogo puta odredila ishod brojnih sukoba. Kroz istoriju ljudi provlači se spoznaja o povezanosti hrane, načina ishrane i bolesti.
U seriji hranu posmatramo na jedan potpuno nov način. Istražujemo shvatanje hrane kroz vreme, od postanka do danas. Na naučnopopularan, donekle zabavan ali i edukativan način želimo da promenimo svest o ishrani i ukažemo kako se na malo drugačiji način mogu promišljati i posmatrati stvari koje nas okružuju. Rušimo tabue i otkrivamo misterije. Zaranjamo u istoriju hrane i istražujemo ukusne recepte. Može li katus biti jestiv, a praistorijski hleb zdrav i ukusan? Ko je zaista izmislio špagete?
Za početak upoznajemo se sa nastankom i razvojem svetski poznatih kuhinja, njihovim uticajem na promenu u ishrani i neobičnostima u obedovanju raznih naroda.


Možda će vam se svideti
Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
  • Režija
  • Scenarij
  • Uloge
Povezane vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala