Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Enciklopedija za radoznale
Od posebne vrednosti i važnosti
  • Naša ocena-
  • Vaša ocena-

Enciklopedija za radoznale

Enciklopedija za radoznale

, 0., Srbija, 0 min.
Enciklopedija za radoznaleEnciklopedija za radoznale
0.0
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
Hej! Trebamo i tvoju ocenu
Serija "Enciklopedija za radoznale", traje već petnaest godina, do sada je emitovano tri stotine emisija sa oko hiljadu priča-priloga iz raznih krajeva Srbije.

Emitovanje serijala počelo je u jesen 1996. godine i neprekidno traje do danas. Ideja za podnaslov, od posebne vrednosti i važnosti, je preuzeta od Zavoda za zaštitu spomenika kulture koji tako kategorizuje spomeničko blago naše zemlje.

Na koncipiranju emisije radio je čitav tim stručnjaka raznih oblasti i delatnosti sa kojima je utvrđena polazna koncepcija: Srbija je na Balkanu i to je velika privilegija o kojoj nedovoljno znamo, još manje koristimo, jer ovo naše poluostrvo kolevka celokupne evropske civilizacije. Ovde je mnogo toga započeto, odavde su mnoge stvari, umeća, ideje i priče krenule u svet, neolitski Podunavci, Starčevci i Vinčanci, su u mnogome uticali na rađanje i razvoj helenske kulture i civilizacije. Potom Grčka i Rim, vrše povratni uticaj na život i kulturu naših krajeva. Na ovoj teritoriji nastaju značajni gradovi, ovde su rođeni moćni imperatori, ustoličeno je evropsko hrišćanstvo, pod okriljem Vizantije, nastaje rana Srbija sa izuzetnim istorijskim ličnostima, od kojih baštinimo dragocene spomenike. Period otomanske dominacije, takođe ostavlja za sobom značajne tragove a obnova Srbije u XIX veku donosi nove specifične vrednosti. Namera autora je da gledaocima predoči i približi svetski značajne i važne spomenike, prirodne fenomene i retkosti, istorijske događaje i ličnosti, tradicionalnu arhitekturu, narodna umeća, običaje i verovanja. 

Živimo u neverovatno bogatoj zaostavštini, i to se sve može i videti, dodirnuti, doživeti, namirisati, čuti. Bilo gde da banete u Srbiju, uz pomoć stručnjaka ali i lokalnih kazivača, koji priče prenose sa kolena na koleno, mogu se čuti vredna i uzbudljiva kazivanja koja se odnose na određena mesta, neka od tih kazivanja dopiru iz najstarijih vremena.

Serija - ENCIKLOPEDIJA ZA RADOZNALE, traje već petnaest godina, do sada je emitovano tri stotine emisija sa oko hiljadu priča-priloga iz raznih krajeva Srbije.


Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala